2023.03.31

Véradás témakörben is várta a rajzpályázatokat a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt három témában hirdetett rajzpályázatot 2023-ban: véradással a betegekért, elsősegélynyújtással a bajbajutottakért és környezetvédelemmel az otthonunkért. A véradás témája sokakat megihletett, számos kreatív rajz érkezett mind a hat korcsoportból.

A benyújtott összesen csaknem 600, vagyis rekordmennyiségű rajzból is látszik, hogy a gyermekek fogékonyak a társadalmilag fontos ügyekre. A Magyar Vöröskereszt egyik kiemelt feladata, hogy edukáció útján is minél többeket nyerjen meg a véradás ügyének. A gyerekeknek és fiataloknak szóló rajzpályázatnak szintén van tanító funkciója. Hiszen a gyermekek a pályázati anyag készítésekor az aktuális témáról tanárokkal, szülőkkel beszélgetnek, amikor ki-ki megoszthatja tapasztalatait és gondolatait. Ezzel ők is bevonhatók a Magyar Vöröskereszt egyik alaptevékenységébe, és idővel tudatos véradókká válhatnak. A kreatív kezdeményezések lehetőséget teremtenek a fiataloknak arra, hogy családtagjaikat ösztönözzék a jó ügyben való részvételre, beszélgessenek a véradás jelentőségéről.

Nagyon fontos feladatunk a gyermekek edukálása, hogy önkéntes véradó felnőttekké cseperedjenek” – magyarázza Váradi Mariann, a Magyar Vöröskereszt véradásszervezésért felelős szakmai vezetője. – „A sokrétű, pontos információátadás segít megértetni velük a véradás fontosságát. Azzal, hogy a véradás a mindennapok részét képezi az életükben, eloszlik az esetleges félelmük, meggyőződéses véradókká válhatnak.

A véradás nem félelmetes többé

Örömteli, hogy a legkisebb, óvodás korcsoportokból is szép számmal választották ezt a témakört. A rajzpályázat lehetőséget adott arra, hogy a gyerekek kreatív módon ismerjék meg a véradás folyamatát. Ennek köszönhetően a résztvevők számára a véradás már kevéssé tűnhet ijesztőnek. A kicsik játékos módon ismerkedhettek egy új segítséggyújtási lehetőséggel és megtanulhatták ennek fontosságát. „Az összes véradás témakörben elkészített rajz pozitivitást sugároz” – teszi hozzá a Magyar Vöröskereszt szakértője. – „ Jó látni, hogy a gyerekek és fiatalok szemében a fontos ügy egyben jó ügy is.

A zsűri döntése alapján nyertes pályaművek itt tekinthetők meg. A közönségszavazás 2023. április 5-én 16 órakor zárul, addig itt lehet szavazni minden kategória legjobbjára.

Amennyiben a sok kreatív rajz meghozta a kedvet a véradáson való részvételhez, keressen az aktuális időpontok és helyszínek között!