Gyakran ismételt kérdések

Ha megfelel az alkalmassági feltételeknek, akkor véradó lehet az a személy, aki betöltötte a 18. életévét, és ha első véradó, akkor legfeljebb 60 éves, ha visszatérő véradó, akkor legfeljebb 65 éves.

Igen! Legalább 50 és legfeljebb 140 kg testsúlyú személyek lehetnek véradók (egyedi elbírálás alapján nagyobb testsúly esetén is engedélyezhető a véradás).

 • személyazonossági igazolvány, vagy más arcképes hatósági igazolvány: útlevél, jogosítvány, fegyveres testületi igazolvány (Figyelem, diákigazolványt nem tudnak elfogadni!)
 • TAJ kártya (lehet fénymásolat, de első véradásnál az eredeti irat bemutatása szükséges)
 • lakcímigazoló kártya 

A véradások engedélyezett gyakorisága:

 • nők esetében évente legfeljebb négy véradás (4 alkalom/365 nap),
 • férfiak esetében évente legfeljebb öt véradás (5 alkalom/365 nap).

Minimum nyolc hét (56 nap).

A véradás nem azonos a vérvétellel, ahová éhgyomorral kell érkezni. Véradás előtt enni és inni is kell. Nagyon fontos, hogy a véradó a véradás előtt és után is bőségesen igyon folyadékot.

A véradásra vonatkozó szabályok különböznek az orvosi laboratóriumok mintavételi szabályaitól. Míg laboratóriumi vizsgálatoknál követelmény, hogy reggel éhgyomorral érkezzenek, addig a véradásnál ezzel ellentétben azt kérjük, hogy:

 • a szokásos mértékben táplálkozzon, de lehetőleg kerülje a zsíros ételeket,
 • semmiképpen se érkezzen üres gyomorral,
 • igyon bőségesen (legalább egy,-másfél liter vizet, teát stb.).

Véradás előtt ne igyon alkoholt! Kerülje el azt is, hogy másnaposan érkezzen véradásra.

Ujjbegyéből vett vérmintából meghatározzák:

 • vérének hemoglobin (vérfesték) értékét
 • első véradók esetén az ABO vércsoportot

Véradás előtt az alábbi fizikális vizsgálatok történnek:

 • vérnyomásmérés,
 • pulzusszámlálás,
 • szükség esetén testsúlymérés,
 • szükség esetén lázmérés, mellkas meghallgatás, nyirokcsomók tapintása.

Átlagosan 450 ml-t, ami egy egészséges felnőtt ember számára veszélytelen. A szervezet ezt a mennyiséget megfelelő táplálkozás esetén könnyedén tudja pótolni.

A vér levétele 7-12 percig tart. Az egész folyamat, jelentkezéssel, adatfelvétellel, kivizsgálással együtt nem több, mint egy óra.

Pihenjen a véradás helyszínén legalább 5-10 percet. Aznap kerülje a nehéz fizikai munkát, sportot, uszodát és lehetőleg 1-2 órán keresztül ne dohányozzon.

A véradás után igyon bőségesen folyadékot.

Magyarországon a véradás önkéntes és térítésmentes. A véradás után a véradók 1000 Ft összegű vásárlási utalványt kapnak, ami nem a vér ellenértéke, hanem a folyadék, kalória veszteség pótlására szolgáló élelmiszer beszerzésére szolgál.

Fél évig nem adhat vért, akit tetováltak, vagy testékszert kapott. A tartós smink, ami magában foglalja a microbladig technikát is, azonos megítélés alá esik, mint a tetoválás.

Terhesség alatt, és a terhesség után legalább fél évig nem szabad vért adni. A szoptatás nem befolyásolja az alkalmasságot, azonban az anya egészségének védelme érdekében nem tanácsos a szoptatás időtartama alatt vért adni akkor sem, ha a szülés fél évnél régebben történt.

A kizárási időt a kezelt betegség függvényében a véradás előtt kivizsgáló szakember állapítja meg. A kizárás általában a teljes gyógyulást követő egy hónapig (30 nap) tart, azonban súlyos fertőző betegségek esetén az antibiotikumos kezelés lezárását követően a kizárás még hosszabb ideig is fennállhat.

Az inzulinnal kezelt cukorbetegek (egyes típusú cukorbetegséggel élők) nem adhatnak vért.  A kettes típusú cukorbetegek, akiknek rendszeresen ellenőrzött, nem ingadozó a vércukorszintjük, és tablettát szednek, adhatnak vért. Az inzulinrezisztenciával rendelkezők is adhatnak vért.

A Magyarországon élő, lakcímmel rendelkező külföldi állampolgártól, aki megfelel a véradás feltételeinek első jelentkezéskor – csak vérmintát vesznek, majd ha laboratóriumi vizsgálatok eredményei nem mutatnak eltérést, abban az esetben 180 nap múlva adhatnak teljes vért.

Nem befolyásolja az alkalmasságot, azonban azok a nők, akiknek havi vérzése a szokásosnál nagyobb vérveszteséggel, erősebb hasi fájdalommal, rossz közérzettel, migrénnel jár helyesen teszik, ha elhalasztják véradási szándékukat.

A külföldi állampolgárok adhatnak vért hazánkban, abban az esetben, ha rendelkeznek magyarországi levelezési címmel, személyazonosságukat hitelt érdemlően igazolni tudják. Amennyiben nem rendelkeznek hazai vagy EU-s TAJ számmal, úgy a saját nemzeti egészségbiztosítási egyéni azonosítójuk bemutatása szükséges a véradásra való jelentkezéskor.

Van! Részt vehetsz úgy is önkéntes véradáson, hogy előtte nem foglaltál időpontot. Ugyanakkor arra kérünk, ha módodban áll, jelezd előzetesen a részvételi szándékodat! A jelzésednek köszönhetően látjuk pontosan, hány fő részvételével számolhatunk, ebből következően hány vérvételi pontról kell gondoskodnunk, hány önkéntes segítségére lesz szükségünk a véradó alkalom gördülékeny szervezéséhez, és végül, de nem utolsó sorban, hogy hány egység levett vérrel számolhatunk majd adott helyszínen.