2023.10.05

Több mint 400-an adtak vért a mentőhelikopter-megtekintéssel egybekötött programokon

A Magyarországi Légimentésért Alapítvány, a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat közös véradó programsorozata szeptember utolsó napján 439 önkéntes véradót mozgatott meg. Ők az adományukkal 1317 ember gyógyulásához járultak hozzá. A Légimentőkkel közös véradó alkalmak különlegességét nemcsak a szombati napra szervezett véradási lehetőség adta, hanem hogy az ország 7 pontján felállított véradópontokon a résztvevők közelről is megtekinthettek egy mentőhelikoptert! 

Összesen hét helyen volt lehetőség a légimentőkkel közös véradásra Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Pest, Tolna, Veszprém és Zala vármegyékben. A legeredményesebb véradóhelyszín a keszthelyi Festetics Kastély volt, ahol 102 ember nyújtotta a karját.

A Magyar Vöröskereszt véradásszervezésért felelős országos vezetője, Váradi Mariann az eseményt szakmailag így értékelte: „Nagyon fontos, hogy a véradásokat – lehetőség szerint – színes programmal tegyük az érdeklődők számára vonzóbbá. Mindenki számára egy különleges élmény az, ha közelről megnézhet egy mentőhelikoptert, amiről tudjuk azt, hogy a legsúlyosabb esetekhez a leggyorsabb lehetőség a mentésre. Ezekre a véradásokra sok család magával hozza a gyermekét, akik így közelről láthatják mindkét életmentési módot, és az egyikben a szüleik is részt vehetnek, vért adnak. Az egyik legjobb edukációs módszernek gondolom ezt.

Emellett kitért arra is, hogy a szolidaritás elvén működő véradás erősíti az emberekben a jótett helyébe jót várj megélését. Azzal, hogy önkéntesen adtak vért, három ember gyógyulásához járultak hozzá, azaz jót tettek, de közben maguk is egy különleges élménnyel gazdagodtak, amire máskülönben, máshol nem lett volna lehetőségük.

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta felel a véradók toborzásáért, és folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel újabb élményt, újszerű jó tapasztalatot biztosíthat az önkéntes véradóinak.

(Fotó: Szabó Virág)