Véredben van a segítség: önkéntes véradás nyáron is!

A magyarországi vérkészlet biztosításához naponta 1600-1800 önkéntes véradó jelentkezésére van szükség. Hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű vérkészlet rendelkezésre álljon, a Magyar Vöröskereszt országszerte szervez véradó eseményeket. Ezeken egy előzetes orvosi alkalmassági vizsgálatot követően bárki adhat vért. A tanítási szünet alatt sok család élete átalakul, ezzel együtt a hétköznapok részét képző önkéntes véradás is ki-kimarad az újfajta elfoglaltságok közül. Ennek ellensúlyozására a Magyar Vöröskereszt hagyományosan szervez nyári mozgósító kampányt, amelyhez idén partnerként csatlakozott a Dot CreativeA részletekről itt olvashatsz!

35 helyett 1 alkalommal add a véred! 

Egy akciófilm hőse áltagosan 35 sebet szerez, hogy életeket mentsen. Ám neked elég egy tűszúrás, ha véradóként részt veszel a Magyar Vöröskereszt véradó rendezvényein. Ugyanis az önkéntes véradás alkalmával egy egység vért veszünk le, amelyből háromféle vérkészítmény állítható elő. Ezekkel akár három ember életét is megmentheted!


Miért jó vért adni? 

Öt okot is sorolunk, amelyek a nyári véradásod mellett szólnak:

  • Egy felnőtt ember szervezetében nagyjából 5-6 liter vér kering, amelynek kevesebb, mint egytizedét veszik le a véradáskor. Már ez a mennyiség elég ahhoz, felgyorsuljon a vérképződés a testedben. Ettől javul a közérzeted, akár még a teherbírásodban is tapasztalhatsz pozitív változást!
  • A véradáshoz kapcsolódó nagy mennyiségű folyadékbevitel kiváltképp jó hatással van szervezetedre a nyári melegben!
  • Plusz egy okod lesz az ejtőzésre: a véradás napján kerüld a fizikai megterhelést, helyette kényeztesd magad cukros ital vagy édesség fogyasztásával!
  • Az önzetlen jótettedet meghálálja a tested: az adományod boldogsághormonokat szabadít fel!
  • Sok munkahely van, amelyik ajándék szabadnappal hálálja meg a társadalmi ügy támogatását. Kérdezz utána, és szánd ezt a napot plusz egy felejthetetlen nyári élményre!

Hol lesz legközelebb önkéntes véradás? 

Kattints ide, és használd a helyszínkeresőnket, hogy megtudd, hozzád legközelebb hol lesz Magyar Vöröskereszt által szervezett önkéntes véradó esemény.

Még több kérdésem van, hova fordulhatok? 

Kattints, hogy megtudj mindent az önkéntes véradás menetéről és a saját alkalmasságodról. Ha még maradtak kérdéseid, a gyakran ismételt kérdéseket is érdemes átböngészned. Amennyiben új véradóként csatlakoznál a szuper önkéntes közösségünkhöz, itt sok hasznos információt találsz.