Véradás menete

Egy véradás általában az előkészületekkel és a regenerálódással együtt egy órát vesz igénybe – ennyi idő alatt mentheted meg akár három ember életét is. Ahhoz, hogy életmentő lehess, fontos, hogy kipihenten és hidratáltan érkezz véradásra.

Az időpontfoglalás nem feltétel, részt vehetsz úgy is önkéntes véradáson, hogy előtte nem foglaltál időpontot. Ugyanakkor arra kérünk, ha módodban áll, jelezd előzetesen a részvételi szándékodat! A jelzésednek köszönhetően látjuk pontosan, hány fő részvételével számolhatunk, ebből következően hány vérvételi pontról kell gondoskodnunk, hány önkéntes segítségére lesz szükségünk a véradó alkalom gördülékeny szervezéséhez. 

  • Érkezés után a regisztrációnál felveszik az adataidat. Ha a munkahelyeden elfogadnak igazolást véradásodról, itt tudod jelezni, hogy erre igényt tartasz.
  • Ezután következik az orvosi vizsgálathoz szükséges kérdőív kitöltése, miközben kortyolhatsz a helyszínen biztosított ásványvízből.
  • Megmérik a hemoglobin-szintedet minden alkalommal és ellenőrzik a vércsoportodat – első jelentkezéskor –, majd orvosi vizsgálat következik.
  • Ezt követően pedig nincs más dolgod, mint kényelmesen elhelyezkedni a vérvételi ágyon, ahol 7-12 perc alatt leveszik az életmentéshez szükséges vért. A mérleg, amin a vérvételi zsákot elhelyezik, mozgatja és méri a mennyiséget.
  • A folyamat végén pedig 5 perc pihenés még kötelező.

Véradás után nagyon fontos, hogy ne végezz megerőltető fizikai munkát, pihenj és figyelj a megfelelő folyadékpótlásra!