MISSZIÓNK

A Magyar Vöröskereszt szervezete 19 vármegyei és a fővárosi szervezetből, területi kirendeltségekből és az irányító feladatokat ellátó országos igazgatóságból épül fel. A vármegyei/fővárosi szervezetek munkáját segítik az alapszervezetek, melyek önkéntesen szerveződnek és céljuk az, hogy a képviselt közösség életét, annak céljait az alapelveink mindenkori figyelembe vételével támogassák. 

A szervezetünk alapfeladatai közé tartozik a véradások szervezése, – a véradók toborzása, a véradók tájékoztatása, a véradóhelyszínekkel való kapcsolattartás, amelyet 1939 óta végzünk, szakmai, stratégiai partnerünk az Országos Vérellátó Szolgálat.

Az ország egész területén – az egyetlen civil szervezetként – végezzük a véradások tervezését, szervezését és folyamatosan kapcsolatot tartunk a véradó eseményt biztosító helyszínek önkéntes kapcsolattartóival valamint az Országos Vérellátó Szolgálattal. Évente mintegy 10-13 ezer véradóesemény szervezését végezzük el, veszünk részt azok lebonyolításában.

 A feladatot 150 fő alkalmazott és kb. 5-6000 önkéntes segítségével tesszük. A szakmai hátteret az Országos Vérellátó Szolgálat biztosítja, melynek működését a 323/2006. (XII. 23.) Kormányrendelet szabályozza. A vérgyűjtés szabályait pedig a 3/2005. (II. 10.) EüM rendelet írja elő.

Konkrét feladataink a véradó események szervezése kapcsán:

• véradóhelyszínek felkutatása (intézmények, munkahelyek, oktatási intézmények, rendezvények, helyi civil szerveződések stb.), melynek legfontosabb szempontja az, hogy a 18-65 év közötti életkorú célcsoportot elérje.

• a véradó események előtt a helyszínek bejárása, valamint annak véradásra való alkalmasságának vizsgálata (tágas, levegős, világos, könnyen megközelíthető stb.).

• a helyi kapcsolattartó tájékoztatása az aktuális toborzási feltételekről, a mindenkori szakmai iránymutatások alapján. Olyan információk átadása, melyeket a leendő véradókkal kívánunk megosztani – az ő segítségükkel – és ezzel lehetőséget adunk arra is, hogy a véradással kapcsolatos ismereteket aktualizáljuk, bővítsük.

• ha a leendő véradónak vagy bárkinek kérdése van, igyekszünk azt minél hamarabb megválaszolni, szükség esetén az Országos Vérellátó Szolgálat szakembereihez továbbítjuk, amennyiben orvosszakmai kérdésről van szó.

• a kiszállásos ( nem az intézetben) véradások esetében 10 fő/óra idővel számolunk, azaz, ha egy helyszínen 35-40 fő jelentkezik előzetesen, akkor az eseményt 4 óra időtartamra tervezzük az eseményt.

• a már működő helyszíneket is folyamatosan ütemezzük, figyelembe véve azt, hogy a kötelező 56 napos várakozási idő leteljen.

• a már működő helyszínekre évente 1-5 alkalommal szervezünk véradónapokat, ahol a véradók számára – igény esetén – igazolást ad az Országos Vérellátó Szolgálat. Ezen igazolás használható arra, hogy a véradó – sikeres véradás után – munkaidőkedvezményt, plusz szabadnapot igénybe vehessen, melyről minden esetben a saját munkáltatója rendelkezik.

Évente mintegy 400 ezer véradó adományára van szüksége az egészségügynek, a rászoruló betegek gyógyításához.

Amennyiben szeretnéd felvenni a kapcsolatot szervezőinkkel, írj nekünk! 

A véradók megbecsülése mindennél fontosabb, ezért a Magyar Vöröskereszt kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az önzetlen segítségnyújtók elismerése folyamatos legyen. Van azonban két ünnep, amely különösen fontos számunkra.

Magyar Véradók napja

A Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére 1988 óta november 27-e a Véradók Napja Magyarországon. Ezen a napon sokszoros véradók, véradószervezők és a véradás ügyének támogatóit részesítjük elismerésben. Először 1954. november 27-én adományoztak kitüntetéseket a sokszoros véradóknak.

Véradók Világnapja

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta június 14-e a Véradók Világnapja. Ezen a napon köszönetet mondunk a rendszeres véradóknak, felhívjuk a figyelmet a véradás fontosságára és minden embert arra bátorítunk, hogy rendszeresen adjon vért. A nap, melyen az egész világ köszönti a véradókat, Karl Landsteiner, az ABO vércsoport rendszer felfedezőjének születésnapja.