Véradóbusz

A Magyar Vöröskereszt véradóbusza koratavasztól késő őszig járja az országot, hogy a helyhez kötött, de önkéntes véradásra nyitott személyekhez is eljuttassa ezt a kiemelten fontos társadalmi ügyet. A Véradóbusz elsősorban a kistelepüléseket és falvakat látogatja, de fel-felbukkan nagyforgalmú csomópontokon is, ezzel mindenki számára biztosítva az önkéntes véradás lehetőségét. Évente 100-nál több településre jut majd el a jármű, és több ezer önkéntes fog vért adni a Véradóbuszon.

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta szervez véradásokat Magyarországon. Humanitárius szervezetünk toborzó munkájának köszönhetően biztosított az egészségügy működéséhez nélkülözhetetlen vérkészlet, ami mesterséges úton nem előállítható. Naponta 1600-1800 önkéntes véradó részvétele szükséges ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű készlet álljon rendelkezésre. Az elmúlt évtizedeknek folyamatosan kerestük azokat a megoldásokat, amelyekkel minél többeket bevonhatunk az önkéntes véradók közösségébe, és amelyek lehetővé teszik az ország szinte minden pontján a véradást.

Ennek a törekvésnek egyik fő állomása a véradókamionunk elindítása volt 2007-ben. A véradókamion többször is bejárta az országot, majd 2022-ben, tekintettel az orosz-ukrán nemzetközi fegyveres konfliktusra, az Ukrán Vöröskereszt kárpátaljai szervezete munkájának támogatására elajándékoztuk. Azonban a hazai véradók eléréséről sem feledkeztünk meg, a toborzási gyakorlatunk következő mérföldköveképp elindítottuk az első Véradóbuszunkat.

Véradóbusz menetrend

Akik nélkül nem indulhatott volna el a Véradóbusz

A Véradóbusz elindulását szakmai partnereinknek, a Belügyminisztérium Egészségügyi Államtitkárságának és az Országos Vérellátó Szolgálatnak köszönhetjük. A Véradóbusz hosszú távú, stabil üzemeltetésében és az országjárásban a MOL Magyarország és az NN Biztosító támogatott bennünket.