2022.07.04

A véradás a szolidaritás jele. Legyél véradó és ments életeket! Június 14-e a Véradók Világnapja!

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden év június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját szerte a világon. Hagyományteremtő jelleggel az idei Véradók Világnapján is faültetéssel köszöntöttük a véradókat, Budapest és Esztergom után 2022-ben Székesfehérváron, a Halesz parkban ültettük el a Véradók fáját.

Ezen a napon született ugyanis Karl Landsteiner osztrák-magyar tudós, az ABO vércsoportok felfedezője, aki 1930-ban Nobel-díjat is kapott. A tudományos felfedezéssel lehetővé vált a biztonságos vérátömlesztés, aminek köszönhetően rengeteg beteg gyógyulását tudják segíteni az orvosok. A Magyar Vöröskereszt 1939 óta foglalkozik véradások szervezésével, jelenleg az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) szakmai partnereként szerveznek véradásokat a szervezet munkatársai, önkéntesei és tagjai, akik mind hisznek az önzetlen segítségnyújtás erejében. Így évente több mint 10.000 véradóeseményen nyújthatják karjukat a donorok, hogy életeket menthessenek meg. Júniusban köszönetet mondunk a véradóknak a világ minden táján, akik nagylelkű adományukkal önként segítenek másokon és életet mentenek, valamint hangsúlyozzuk annak a jelentőségét, hogy a vér csak véradással pótolható!

A Magyar Vöröskereszt hagyományteremtő jelleggel az idei Véradók Világnapján is faültetéssel köszöntöttük a véradókat, Budapest és Esztergom után 2022-ben Székesfehérváron, a Halesz parkban ültettük el a Véradók fáját: egy vérjuhart, ami egyszerre jelképezi a véradást és a véradók önzetlenségét. Az eseményen részt vett Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár megye jogú város polgármestere, Östör Annamária egészségügyi- és sport tanácsnok, Dr. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese,  Horváth Péter Zsolt, a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese, Kovács Miklósné, a Magyar Vöröskereszt Országos Vezetőségének tagja, a Véradásszervezési Munkabizottság elnöke, Szűcsné Szigeti Hedvig a Magyar Vöröskereszt Fejér megyei szervezetének igazgatója,  Dr. Horváth Ferenc, az Országos Vérellátó Szolgálat Székesfehérvári Területi Vérellátójának vezető főorvosa, Juhászné Bácsi Beatrix, az Országos Vérellátó Szolgálat Székesfehérvári Területi Vérellátójának vezető asszisztense.

Az ünnepségen Cser-Palkovics András kiemelte, hogy ez egy különösen szép gesztus a véradók napján, hiszen a faültetés is a természetről, az életről szól, csakúgy, mint a véradás. Székesfehérváron a Halesz park fontos része a közösségi életnek, sokan használják sportolásra, kikapcsolódásra, így nagy öröm a város számára, hogy a meglévő és leendő véradók is naponta elsétálhatnak a Véradók Fája mellett.

Dr. Nagy Sándor az Országos Vérellátó Szolgálat intézményeinek nevében is megköszönte a vöröskeresztes véradásszervezőknek, hogy nap, mint nap azon fáradoznak, hogy biztosítva legyen a biztonságos vérkészlet.

Horváth Péter Zsolt, szervezetünk főigazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy a Magyar Vöröskeresztnek naponta mintegy 1600 véradót kell toboroznia országszerte, hogy ez megvalósuljon.

A véradókkal való kapcsolat pedig elképzelhetetlen lenne a véradás ügyét támogató önkormányzatok és partnerek nélkül, akik mind hozzájárulnak ahhoz, hogy együtt segíthessük a bajbajutottakat. A közös segítségnyújtásnak köszönhetően pedig a közösségek is erősödnek, hiszen minél több véradó szeretne önzetlenül segíteni, annál erősebb lesz egy közösség.

Az eseményen verset szavalt Szabó Sipos Barnabás, Jászai Mari-díjas színművész, valamint fellépett a székesfehérvári Széna Téri Általános Iskola énekkara is, Varga Vica előadásában pedig Aranyosi Ervin – A vér az élet (Véradók himnusza) című művéből hallottunk részletet.

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai között is számos a rendszeres véradó, a világnap okán hozzájuk csatlakoznak az Egészségügyi Világszervezet budapesti munkatársai is. Jó példát mutatva, a Magyar Vöröskereszt Empathy Közösségi Terében szervezett mai véradáson ők is karjukat nyújtják, hogy minél több embernek segíthessenek.

A Médiaunió Alapítvány 2022-ben egyik témaként a véradás fontosságát szeretné népszerűsíteni „Mentés másként” című kampányában, amelyben szakértő partnerként a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat is részt vesz. Magyarországon az emberek döntő többsége egyszer sem ad vért életében, pedig egyetlen véradással három emberen is lehet segíteni. Fontos, hogy ha valaki elmegy vért adni, ne csak egyszer tegye, hanem legyen rendszeres véradó, hiszen úgy tud a legtöbbet segíteni.

Vért bárki adhat, aki egészségesnek érzi magát és elmúlt már 18 éves, de még nem töltötte be a 65. életévét, valamint több mint 50 kg. (Első véradók esetén a felső korhatár 60 év.) A véradó helyszínek és időpontok, valamint a véradással kapcsolatos összes információ megtalálható a www.ovsz.hu és www.voroskereszt.hu/veradas oldalakon.